maanantai 21. toukokuuta 2012

Pakko ei ole hyvä lääke

Tänään taitaa olla taas aika monessa kunnassa valtuustoilta. Niin meilläkin. Kokoonnumme käsittelemään velkaantumisohjelmaamme. Tuskin tulee olemaan hauskaa.

Kunnallinen itsehallinto on suomalaisen demokratiakäsityksen mukaan tärkeä. Kuntatasolle on uskottu kansalaisten kannalta tärkeimpien palvelujen järjestäminen. Siellä myös syntyy paljon taloudellisia arvoja kaavoittamalla ja rakentamalla.

Kunnat eivät ole kunnossa. Talous on tiukilla melkein joka puolella. Tulopohja on kapenemassa eikä menojen puolella näytä olevan tulossa helpotusta. Jotain on tehtävä.

Meneillään oleva kuntarakenneuudistus on osaratkaisu kuntien ongelmiin, useilla alueilla aivan välttämätönkin. Kaikkiin kysymyksiin se ei ole kuitenkaan vastaus. Surullisinta tässä uudistustyössä on vahva kahtiajako. Toisaalla kielletään uudistusten tarve ja toisaalla vaaditaan pakkoliitoksia. Surettaa.

Kunnallisen itsehallinnon kautta on syntynyt ja syntymässä entistä suurempia kuntakokonaisuuksia. Sitä on tuettava. Pakolla ei synny mitään hyvää.

Tein asiasta videon YouTubeen. Katsokaapa:)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti