maanantai 14. toukokuuta 2012

Heureka!

Iltapäiväni sujuu Heurekassa, jossa tutustun tarkemmin kahteen näyttelyyn. Matka tulevaisuuteen 20X0 ja KlimaX ovat molemmat tärkeitä myös yhteiskunnallisen keskustelun kannalta.

Tulevaisuus 20X0 -näyttelyssä on pääosassa itse vierailija. Näyttely korostaa sitä, että tulevaisuus riippuu meidän omista valinnoistamme. Voimme siis vaikuttaa.

KlimaX puolestaan tuo esille ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia. Tämä pohjoismaisena yhteistyönä kehitetty näyttely kierretään keltaisissa kumisaappaissa. Itseäni koskettaa myös se, että näyttelyssä sulava jää on leikattu ja kuljetettu Puruvedeltä, tutuista maisemista.

Heureka on hyvä esimerkki tavasta, millä tiede voi puhutella kansalaisia. Sen tuleekin tehdä niin. Ihmisillä on oikeus tietää.

Kun mietitään suuria poliittisia valintoja, kehitysapua, ydinvoimaa, jätteiden polttamista tai vaikkapa liikenneratkaisuja, jokaisen taustalle löytyy kovaa faktaa. Jos sitä ei ole saatavissa, alkavat elää kaupunkilegendat ja musta tuntuu -tieto.

Vastuullinen politiikka on läpinäkyvää. Se pystyy perustelemaan päätöksensä. Kestävät perustelut löytyvät tutkitusta tiedosta. Siksi sitä on oltava saatavilla ja sitä on aktiivisesti jaettava.

Asiasta muistutan myös YoyTube -videossani, joka tälle keväälle tyypilliseen tapaan kärsii tuulesta. Saapi kuitenkin katsoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti