maanantai 17. syyskuuta 2012

Jäte on ongelma mutta myös mahtava mahdollisuus

Jätehuolto on kiehtovampi aihe kuin ensiarvaamalta tuntuisi. Jätehän on monessa suhteessa löytämätön rikkautemme. Se sisältää enemmän metalleja kuin tunnetut malmit, se sisältää hyödynnettävää energiaaa enemmän kuin monet käytetyt energialähteet ja sen kierrätys avaa mahdollisuuksia monille teollisuussektoreille. Sitä paitsi jäteongelmien ratkaiseminen on yhteinen globaali haasteemme.

Vantaa on jäsenenä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY -kokonaisuudessa, joka huolehtii paitsi jokapäiväisestä vedestämme myös jätteistämme. Olen HSY:n hallituksen jäsen, aiemmin YTV:n hallituksessa, joka edelsi näissä jätehommissa HSY:ä. Olen asteen verran innostunut näistä asioista ja niiden myötä monista ympäristöömme vaikuttavasta asiasta.

Jätekysymys on globaali. Sen ratkaiseminen saa ihmiset kautta maailman innostumaan ja käyttämään aivojaan uusien ideoitten keksimiseksi. Samalla se avaa mahtavat mahdollisuudet uuteen bisnekseen, jossa liikkuu todella paljon rahaa.

Kansainvälinen jätehuollon kattojärjestö ISWA kokoontuu tällä viikolla Firenzessä. Paikalla on 1100 osallistujaa 65 maasta. Tilaisuudessa puhuu 250 asiantuntijaa eri seminaareissa ja työpajoissa. Suomesta on paikalla 20 edustajaa joka puolelta maatamme eri jätehuoltoyhteisöistä. Suurin delegaatio on Brasiliasta, yli 100 henkilöä!




Jätehuolto on vain yksi esimerkki monista erityisaloista, joista kunta Suomessa joutuu huolehtimaan. Siksi ähestyvät kunnallisvaalit ovat tärkeät. Siksi kannattaa ottaa kantaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti